Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, s-a declarat încrezător, vineri, că Polonia și Slovacia vor continua să ofere asistență Ucrainei în eforturile de respingere a invaziei militare ruse, după alegerile care urmează, în pofida pozițiilor dure față de Kiev.
Polonia, care va organiza alegeri parlamentare pe 15 octombrie, a anunțat săptămâna trecută că nu va mai furniza armament suplimentar Ucrainei, ci se va concentra pe refacerea propriilor stocuri. Polonia, stat membru NATO, a fost unul dintre cei mai puternici aliați ai Ucrainei până de curând, dar relațiile s-au deteriorat în contextul deciziei Varșoviei de menținere a restricțiilor privind importurile de cereale ucrainene.
”Eu mă aștept și sunt încrezător că Ucraina și Polonia vor identifica o modalitate de abordare a problemelor fără a afecta negativ sprijinul militar pentru Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenției Reuters.
Și Slovacia a fost un aliat ferm al Ucrainei, oferind o serie de echipamente militare, inclusiv avioane de vânătoare de tip MiG-29 și un sistem antiaerian de tip S-300.
Dar liderul opoziției, fostul prim-ministru Robert Fico, favorit în sondajele de opinie înaintea scrutinului parlamentar de sâmbătă, a avertizat că va opri asistența militară pentru Ucraina. ”Noi suntem o țară pașnică, nu vom mai trimite Ucrainei nici măcar un cartuș”, a declarat Robert Fico, în cursul unui miting electoral. Robert Fico a apreciat că Ucraina și Rusia ”oricum” vor trebui să negocieze ”pentru a ajunge la un acord” de oprire a conflictului militar izbucnit prin invazia rusă.
Însă Jens Stoltenberg este încrezător că se va ajunge la o soluție. ”Orice nou guvern vor avea în Slovacia, vom continua să discutăm la reuniunile Alianței Nord-Atlantice. Eu sunt încrezător că vom identifica modalități de a continua să furnizăm susținere, așa cum am reușit după fiecare scrutin desfășurat în cadrul Alianței de când a început războiul”, a subliniat Jens Stoltenberg.
Citește și: